Historia firmy
Jesteś tutaj:
Strona Główna >> Maja >> Historia firmy
Piekarnia Cukiernia „Maja” jest spółka rodzinną działającą od 1998 roku. Początkowo jako Piekarnia Kazimierz Stańczyk, a od 2003 roku jako Piekarnia ‘’Maja’’ Kazimierza i Tomasza Stańczyka.
Firma kontynuuje tradycje piekarnicze rodziny Szczerbików, a dokładnie Józefa Szczerbika, który mając 93 lata nadal pomaga w procesie technologicznym w naszej piekarni.
Józef Szczerbik rozpoczął naukę zawodu w 1933 roku mając 17 lat u Pana Władysława Łopaty w Wadowicach. Tytuł czeladnika zdobył 5 lat później, a po wojnie w 1945 roku tytuł mistrzowski. W latach 1945 do 1959 roku prowadził piekarnie w Nieborowicach i Czułowie. W 1959 roku wybudował własną piekarnie w Spytowicach, lecz obecne władze nie pozwoliły na prowadzenie piekarni prywatnie i została ona wydzierżawiona przez Gminną Spółdzielnię „Samopomoc Chłopska”. Dopiero w 1979 Józef Szczerbik mógł samodzielnie zarządzać własną piekarnią, jednak przekazał prowadzenie piekarni swojemu synowi Stanisławowi Szczerbikowi. Następnie dołączył do niego Kazimierz Stańczyk zięć Józefa Szczerbika, który 1966 roku rozpoczął naukę zawodu piekarz w tejże piekarni. Po trzech latach nauki otrzymał on tytuł czeladnika, a od 1975 roku posiada tytuł mistrza. Razem prowadzili piekarnie do 1998 roku, kiedy to Kazimierz Stańczyk otworzył nową wybudowaną piekarnię przy ulicy Wadowickiej 125 która to stała się podstawą dzisiaj działającej Piekarni Cukierni „Maja”.
W 2005 roku właściciele chcąc sprostać wymogom nowych przepisów sanitarnych oraz poszerzyć asortyment oferowanych produktów rozpoczęli rozbudowę istniejącego budynku piekarni. W wyniku tych działań powierzchnia produkcyjna zwiększyła się ponad dwukrotnie. Początkowo produkowano głównie pieczywo i wyroby półcukiernicze, a w 2007 roku rozszerzono asortyment o wyroby cukiernicze.
Proces modernizacji nie został jeszcze zakończony kontynuowany będzie w kolejnych latach. Działania już przeprowadzone pozwoliły zwiększyć zdolność produkcyjną, uzyskać dobrą i stabilną jakość pieczywa a także poprawić warunki pracy.
Na dzień dzisiejszy zatrudniamy około 25 pracowników. Codziennie przy pomocy naszej bazy transportowej obejmującej pięć oznakowanych samochodów dostawczych dowozimy pieczywo i wyroby cukiernicze do ponad 50 sklepów oraz naszych sklepów firmowych. Wszystkim naszym klientom jesteśmy w stanie zapewnić stałe i terminowe dostawy w dogodnym dla nich miejscu i czasie.
Piekarnia Cukiernia „Maja” jako jedyna z niewielu piekarni rzemieślniczych pozostaje wierna tradycji, wytwarzają chleb na bazie naturalnego zakwasu, którego złożony proces fermentacji i czasochłonność jest podstawą do wyprodukowania pieczywa charakteryzującego się bogactwem smaku, zapachu a także wysokiej jakości i trwałości miękiszu. Ponadto właściciele zakładu każdego dnia dokładają wszelkich starań, aby wytworzyć produkty najwyższej jakości.